Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde “Meyvelerle dolu, bağ bahçe içinde bir kasaba” olarak geçen şirin ilçe Kemaliye, bugün eşsiz doğa güzellikleri, zengin folklorüyle ziyaretçilerini kendisine hayran bıraktırıyor.
Keban Baraj Gölü kıyısında güzel bir vadi içinde kurulan Kemaliye, Erzincan’ın 9 ilçesinden biridir. Şehre uzaklığı 194 km olan şirin ilçemizin hangi dönemde kurulduğu henüz bilinmemektedir.
1922 yılına kadar Eğin: Cennet gibi güzel bahçe ismiyle bilinen ilçe, halkın Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk’e bağlılığını bildirmek için gönderdiği telgrafta 500 atlı ile yanında olacağını bildirmesi üzerine Atatürk’ün “Eğinliler, siz kemale ermiş insanlarsınız bu yüzden adımı size veriyorum”, demesiyle yeni ismini Kemaliye olarak alır.
Osmanlı döneminde Diyarbakır’a bağlı olan Kemaliye, 1926’da Malatya’ya, 1938 yılında Erzincan ilimize bağlanır. İlçe merkezi ve bağlı yerleşimleri geleneksel yöre mimarisini ve dokusunu bugünlere kadar korumuş olmasının yanısınıra, Kemaliye halkı bugünde korumaya devam etmektedir.
Kemaliye nefes kesen doğasıyla bugün her türlü doğ sporlarının yapıldığı bir ilçemiz. Dünyanın en büyük kanyonu grand canyon’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük kanyonuna sahip Kemaliye, her yıl turist akınına uğrar.
Okuma yazma oranının Türkiye ortalamasını geçtiği şirin ilçemiz Kemaliye’ye giderseniz, özellikle adrenalinin dorukta yaşamak isterseniz Uluslararası Doğa Sporları kapsamında yapılan base-jump atlayışlarının olduğu şenliklerin yapıldığı yaz aylarını tercih edin.
Kemaliye halkına ciddi izler bırakan merhum valimiz Recep Yazıcıoğlu’nun ciddi emekleri olan ilçemizde, turistlerin uğrak noktası olan Lökhane’ye gitmeyi ve enfes Türk Kahvesi eşliğinde yöreye özgü tatlı olan beş ateşi yemeyi unutmayın.
Bir de beni özleyin.
Güzel Türkiyemin her tarafı Cennet gibi…Kemaliye gerçekten gezilmesi ve ziyaret edilmesi gereken bir yer.Türk kahvesi eşliğinde beş ateşini merak ettim dogrusu…!
Kesinlikle görmelisiniz Kemaliye özel bir yer
Kemaliye; namidiğer Eğin. Bihter Hanım kaleminize sağlık. Herkesin görmesi gereken Anadolunun nadide bir ilçesi. Benim 2. memleketim, her gittiğimde huzur bulduğum, insanları ile sohbet etmenin hazının yanında yöresel yemeklerin lezzeti bir başka. Gidilmesi, görülmesi gereken bir yer.
Kesinlikle görmelisiniz Kemaliye özel bir yer
Ellerinize sağlık Bitter Hanım yine muhteşem bir yazı olmuş: )
3 kez Kemaliye ye gitme şansına sahip olan biri olarak diyorum ki, kaleminize sağlık. Eksiği var fazlası yok. Elleriniz sert görmesin…
Sağolun var olun üstad
Sağolun var olun üstad harikasınız
Yazilarinizi ilgiyle takip ediyorum. Kaleminize saglik.
Sağolun
Ne güzel bir yer nasıl gidebilirim
Memleketimizin her yeri ayri guzel.
Kemaliye bayağı güzelmiş. Başarılar.
Saklı kalmış bir cennet sanki.