Borçka’da gezerken Artvin Valiliği tarafından  “Hayat Veren Baraj, Hayat Dolu Şehir” ülküsü ile Çoruh İskeleleri Projesi kapsamında, geçtiğimiz temmuz ayında açılışı yapılan İbrikli İskele Tesisleri’ne hayran kalacaksınız. İbrikli İskele Tesisleri, Borçka Baraj Gölü’nün yeniden yapılandırılıp kullanım potansiyelinin değerlendirilerek turizme kazandırılması sonucu bölgenin yerli ve yabancı turistleri için bir cazibe noktası olmuş.  

 

 

 

Ünlü seyyahımız Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde adı geçen Çoruh Nehri’nde, 100 kişi alabilen Menkisile Gemileri’nden bahsedilir. Menkisile nedir derseniz ben de yeni öğrendim. Hemen sizinle paylaşayım: Menkisile gemilerin kenarları, iki adam kalınlığında kamış ve hasır sazlardan örülürmüş. Bu gemiler, Karadeniz fırtınasında mantar gibi yüzerlermiş. Sizin anlayacağınız kıçı başı belli olmayan bir çeşit kayıklarmış menkisile gemileri.

 

 

Çoruh Nehri üzerindeki kayıklar 

Fransız yazar Jules Mourier ise, bir kitabında Çoruh’ta sürekli yolcu taşıyan 200 kayıktan söz eder. 1930’lu yıllara geldiğinizde de Çoruh Nehri üzerindeki kayıkların, su taşımacılığında etkin kullanıldığını ve  ata mesleği olan kayık reislerine de ev sahipliği yapmakta olduğunu görürsünüz. 1930’lu yıllardan sonra azalarak ortadan kalkan kayıkların fotoğraflarına Artvin Marka ve Yöresel Ürünler Çarşısı’nda gezerken bakabilirsiniz. Artvin Marka ve Yöresel Ürünler Çarşısı bir başka yazımızın konusu olduğundan gelin biz İbrikli kıyısından yolumuza devam edelim.

 

 

Tesislerdeki yöresel lezzet durakları nefis

Siz siz olun Borçka’ya giderseniz muhakkak Borçka Baraj Gölü’nün İbrikli kıyısından başlayan tekne gezintilerine katılmadan sakın olaki  Artvin’den dönmeyin sevgili okur. Artvin Valisi Sayın Yılmaz Doruk’un bizlere anlattığı üzere nefes kesen bir rotaya sahip tekne ile gezerken, bölgenin kendine has enfes doğasına, endemik bitki örtüsüne, hayvan çeşitliğine, yamaç ve kıyı köylerine, doğu koruma alanlarına tanıklık edeceksiniz. İbrikli İskele Tesisleri’nde, Artvin Markalaşma Projesi ile üretilen Artvin’e özgü sembol ve tasarımlardan oluşan Artvin’den anı biriktirmek isteyenlere özel rengarenk koleksiyonlar eşlik ediyor. Tesislerdeki yöresel lezzet durakları Laz, Gürcü ve Anadolu kültürünü harmanlayan Artvin mutfağını keşfetmek isteyenler için özel tatlar sunuyor.

 

 

Borçka Barajı’ndaki alabalık tesisleri

Artvin Valiliği İl Özel İdaresi’nin işletmeciliğini yaptığı İbrikli İskele Tesisleri, Çoruh Nehri üzerinde 146 metre yüksekliğinde, 419 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip Borçka Barajı üzerinde İbrikli Köyü mevkiinde karayolu üzerine yapılmış. Üstelik önümüzdeki yıllarda Çoruh Nehri Projesi kapsamında Borçka Barajı üzerindeki İbrikli İskele Tesisleri gibi, 6 baraj üzerinde yapılacak tesislerle de tekne turları yapılarak turizme katkı sağlanacak. Bir de Borçka Barajı’nda alabalık tesislerini göreceksiniz. Bu tesislerde Japonya’ya ihraç edilen ve suşi yapımında kullanılan Gökkuşağı Alabalığı üretimi de yapılıyor.

 

 

Gökkuşağı Alabalıkları’nda yuvayı dişi balık yapar

Gökkuşağı Alabalık türü de neymiş merak ettim ve sizler için onu da araştırdım. Gökkuşağı Alabalık türü, diğer alabalık türleri içinde yoğun ve yaygın yetiştiriciliği yapılan en önemli türmüş. Bu alabalık türü ülkemizde hem karasal havuzlarda, hem baraj gölleri, hem de denizde kafeslerde yetiştiriciliği yapılırmış. Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de Gökkuşağı Alabalığı, yetiştiriciliği en yaygın yapılan türmüş. Gökkuşağı Alabalığı’nın vücudu uzun, sırtında bir yağ yüzgeci bulunurmuş, karın kısmı gümüşi beyaz ya da sarı renkteymiş. Ayrıca Gökkuşağı Alabalıkları’nda yuvayı dişi balık yaparmış. Laf aramızda bu bilgiyi çok sevdim bir kadın olarak.

 

 

Turlar yaklaşık 45 dakika sürüyor

Gezide bize eşlik eden İbrikli İskele Koordinatörü Suat Çelik’ten aldığım bilgilere göre iskelenin iki adet teknesi varmış. Birinci tekne 47 kişilik ikinci tekne ise 27 kişilikmiş. Turun iki etabı varmış. Birinci etap Murgul Vadisi’ne doğru gidiyormuş ve  yol yaklaşık 45 dakika sürüyormuş. İkinci etap ise, Artvin Marinası denilen iskeleye doğru devam ediyormuş. Bu yol da 45 dakika sürüyormuş. Tekneye binmek isteyen konukların bu iki turdan birini tercih etme şansları varmış. Artvin’e gelen konuklar vadi boyunca farklı güzellikleri görüp, nefis gezinti yapabilirler benden söylemesi.

 

Teşekkürü bir borç biliriz

Kusursuz bir program yaparak KARBAFED namıdiğer Kocaeli Artvin Batum Havalisi Dernekler Federasyonu’nun ikincisini düzenlediği Artvin Kültür Gezisi’ne Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin davetlisi olarak ekibimle katılmaktan onur duyduk. Birbirinden güzel dostluklar edindik. Bizlere bu fırsatı sunan değerli ağabeyimiz Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan ile, değerli gazeteci dostlarımız KOGACE Sosyal İşler Sorumluları Şennur Yıldız ve Hüseyin Öziri’ye, her gittiğimiz yerde kendimizi evimizdeymişiz gibi hissettiren kadirşinas büyüğümüz Mikail Kalyoncu ve KARBAFED Basın Sorumlusu Selçuk Çelebi, Kocaeli Artvinliler Derneği Başkanı Musa Özcan, Başiskele Artvinliler Başkanı Osman Özer, Yusufeliler Dernek Başkanı Ali Tokgöz, Karamürsel Artvinliler Derneği Başkanı Şaban Yamak ve Kartepe Şevkatiye Muhtarı Musa Mut’a teşekkürü bir borç biliriz. Yaptığımız bu gezi sayesinde yıllar sonra, gerek meslek gerekse hayat tecrübelerini bizlerle her daim zevkle paylaşan, Anadolu Ajansı Karamürsel Temsilcisi değerli Melis Palas ağabeyimiz, gazetede yaptığı redaktörlükle meşhur Halil Küçükparlak amcamız, spor müdürlüğünden tutunda yaptığı her işi hakkıyla yapan Yılmaz Değirmenci ağabeyimiz, başarılı projeleri ile tanıdığımız değerli dostumuz, kardeşimiz Yiğit Özcan ile yeniden karşılaşmaktan da büyük keyif aldık. Kendilerine hayat mihmandarlıkları için de ayrıca özel teşekkür etmek isteriz. Ayrıca değerli Gölcük eski Milli Eğitim Müdürümüz Ahmet Demir ile de bu gezi sayesinde yeniden görüşmek de çok güzel bir sürprizdi bizim için. Birbirinden değerli yeni tanıştığımız gezi arkadaşlarımızla olmak da gezimizi nefis bir şölene dönüştürdü sevgili okur, bu gezi sayesinde bir kez daha kendimizi çok şanslı hissettik.

 

Sizin anlayacağınız biz bu gezinin ve gezi kapsamında gerçekleşen Çoruh Nehri’nin Borçka Barajı Gölü’nün üzerinde bulunan İbrikli İskele Tesisi’ne konuk olup, keyifli tekne turuna katılmanın tadına doyamadık. Yağışlı havaya rağmen yeşil ve mavinin eşsiz buluşmasına tanıklık ettiğimiz tekne gezisinde atabarı oynamaktan büyük keyif aldık ve birbirinden güzel anılar biriktirdik. Darısı hepinizin başına sevgili okur.

 

©2024 Anadolu Gezi Rehberi

veya

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

veya

Create Account