Kemaliye ilçemiz benzersiz doğa güzellikleri, hemen hemen her türlü doğa sporuna elverişli bir yapıya sahip coğrafi yapısı ile adeta bir ekoturizm cenneti. Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu anısına ithaf edilen Kemaliye Doğa Sporları Şenlikleri 2008 yılında, 30 senedir yapılan Kemaliye Kültür Şenlikleri ile birleştirilir ve uluslararası boyuta taşınır. Veee her geçen gün biraz daha değer katılarak “Uluslararası Kemaliye (Eğin) Kültür ve Doğa Sporları Şenliği olarak her sene Haziran sonu Temmuz ayı başında gerçekleştirilir. Koca bir yıl heyecanla beklediğim ve 2 yıl üstüste zevkle katıldığım Kemaliye Şenlikleri’ni anlatacağım bugün size.

 

Başta tüm dünyadaki Kemaliyeliler olmak üzere, tüm Kemaliyeseverler işte tam da bu şenlik tarihlerinde heyecanla, koşarak Kemaliye’ye akın akın gelirlermiş. Yollarda karşılacaksınız kendileriyle ve sanki 40 yıllık dostunuzmuş gibi sohbet etme imkanı bulacaksınız. Şenlik boyunca etkinliklerde hal hatır soracaksınız birbirinize. İşte tam da bu yüzden tek başınıza Kemaliye Şenlikleri’ne gönül rahatlığıyla katılabilirsiniz asla yalnızlık çekmeyecek, kendinizi yabancı gibi hissetmeyeceksiniz.

Kemaliye’ye yolculuk etmek öyle kolay iş değildir baştan söyleyeyim. Cennete ulaşabilmek için, emek vereceksiniz uçakla da gitseniz uzun ve keyifli bir yolculuğa hazırlıklı olun. Ama vardığınızda karşılaştığınız harikalar diyarı Kemaliye bir anda bütün yorgunluklarınızı size unutturacak garanti veririm.

 

Uzun uzun yolları aşıp Kemaliye’ye geldiğinizde gördüğünüz doğa güzellikleri ve doğa ile barışık, çevreye saygılı, samimi konuksever insanları karşısında kendinizi saklı cennete gelmiş gibi hissedeceksiniz.

İnsanlarla tanışıp konuştukça, canım Atatürk’ümün adını neden bu şirin ilçemize armağan ettiğini daha iyi anlayacaksınız. Anadolu ruhunu taşıyan bu özel insanlarla gurur duyacaksınız.

Şimdi de saklı cennette neler gizli biraz da sizlere onu anlatayım. Benzerlerini ABD’de Grand Kanyon’da ve Avrupa’da Alpler’de görebileceğiniz yer yer 500-600 metre, kapalı bir ekosistemi oluşturmuş doğa harikası Karanlık Kanyon sizi büyüleyecek, nefesinizi kesecek.

 

Karanlık Su Vadisi’ne dik inen Karanlık Kanyon’da, Sandık Köyü’nden Fırat Nehri’nin yatağına inen vadide de, “canyoning” sporuna elverişli kanyonları görerek, enfes bir doğa harikasına tanıklık edebilirsiniz.

“Canyoning” sporu için son derece iddialı kulvarlar sunan Fırat Nehri’nin bir kolu olan Karasu nehir vadisi dünyanın görülmeye değer en özel yerlerinden birisi, demedi demeyin.

İşte bu harika vadi aynı zamanda akarsu ve göl sporlarından kano, rafting, su kayağı, optimist gibi geniş bir yelpazede yer alan aktiviteler için de güvenli ve keyifli parkurları barındırır bağrında.

 

Fırat Nehri’nin Keban Baraj Gölü’ne dönüştüğü noktada bulunan Kemaliye, göl sporları için de başta kürek ve yelken disiplininin değişik branşları için, görkemli dağlar, kayalardan fışkıran pınarlar ve eşsiz yaban hayatı görüntüleri arasında, eşsiz imkanlar sunar.

Üstelik Karanlık Kanyon’dan da geçen Kemah-Kemaliye arasındaki Fırat Nehri rotası, dünyanın önemli kano dergilerinden biri olan Kanu-Magazine tarafından Avrupa’nın en iyi 10 rotası arasında gösterilmiş, öyle özel bir yer Kemaliye. Dünya biliyor ve siz hala görmediyseniz yazıklar olsun size, daha ne diyebilirim ki.

Karanlık Kanyon’daki yer yer 600 metreyi bulan sarp duvarlar, el değmemiş ve zorluk derecesi yüksek parkurlar, kaya tırmanışçıları için adeta cazibe merkezi niteliğinde ve görülmeye değer.

Tırmanış konusunda ülkemizde önderlik etmiş değerli sporcularımız Doğan Palut, Tunç Fındık, Öztürk Kayıkçı, Aykut Türem gibi pek çok ismin yanısıra profesyonel dağcı İtalyan Maurizio Oviglia Kemaliye’ye gelip rotalar açmışlar. İşte bu sporcularımızın değerli katkıları neticesinde Kemaliye dağcılık ve tırmanış sporu yapan her seviyedeki sporcular için de bir  cennet haline gelmiş.

 

Bunun  yanısıra Dağcılık Federasyonu da her sene temel eğitim kamplarından birini Kemaliye’de yapar olmuş. Kemaliye’m kendini hızla geliştirirken, aynı zamanda ülkemizdeki dağcılık sporunun gelişimine de katkı sunar özel bir ilçemiz.

Daha bitmedi, dağ bisikleti için de yüzlerce özgün güzergaha sahip olan Kemaliye, Bisiklet Federasyonu’nun önerisiyle yurdumuzun çeşitli yerlerinden gelen bisikletçilerin de uğrak mekanı olmuş.

 

Doğanın bağrında yapılabilen geleneksel sporlarımız arasında yer alan atasporumuz ciritin de Fırat Nehri kenarında “manej” kalitesinde eşsiz bir parkurda gerçekleştirildiğini görebilirsiniz Kemaliye Şenlikleri’nde.

Antik kervan yolları, yüksek dağ geçitleri, zümrüt yeşili Fırat’ı ile bir doğa harikası olan Kemaliye, şenlikler esnasında her yaşta yerli ve yabancı misafirlerini hakkıyla ağırlarken bir de Foto Safari için gelmiş fotoğraf sanatçılarının da akınına uğruyor.

Basejump, yamaç paraşütü, paramotor, delta kanat ve ultralight uçuş sporu disiplinlerine de ev sahipliği yapıyor Kemaliye Şenlikleri.

Kemaliye’nin  yüksek yaylalarındaki köy ve mezralarında da off-road ve enduro motor kullanıcıları için görkemli güzergahlar var.

Sarıçiçek Yaylası’nın zengin bitki örtüsünü izlemenin Fırat’ın karşı yamacında Munzur eteklerinde delişmen derelerin kenarında vahşi bir coğrafyada yolculuk yapmanın tadını şenliklerin sonunda yapılan köy gezilerine katılırsanız alacaksınız.

 

Ve Kemaliye Şenlikleri’nin tadı damağınızda kalacak, dünyanın neresinde olursanız olun yıl da bir kez Kemaliye’ye gelmek isteyeceksiniz. Bunu göze alabiliyorsanız Doğu Anadolumuzun saklı cenneti Kemaliye’yi dünya gözüyle görün, benden söylemesi.

 

 

 

 

©2024 Anadolu Gezi Rehberi

veya

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

veya

Create Account