Yalova Gastronomi Günü ve Yalova Keşfi. Yalova Valiliği, Yalova İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Yalova Sanayi ve Ticaret Odası, Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) iş birliğiyle düzenlenen Yalova Gastronomi Günü’nde; GTD üyeleri, turizm sektör öncüleri ve basın mensupları olarak Yalova’yı ve Yalova’ya özgü lezzetleri keşfettik.

 

 

 

Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Altınova Kaymakamı Halil İbrahim Kazar, Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, turizmciler ve gazetecileri Altınova’da ağırladı. Altınova Hersek Lagünü Gölü’nün hemen yanında Coffee Chefs Restoran’da kahvaltı ile başlayan programda Gastronomik Marka Kent Yalova’nın geleneksel ve özel yemekleri biz davetlilere tanıtıldı.

 

Türkiye’nin tek tapulu gölü Hersek Lagünü kıyısında kahvaltı

Türkiye’nin tek tapulu gölü olan Hersek Lagünü Gölü 255 farklı tür ve 2500’den fazla kuşa ev sahipliği yapıyor. Kışları don tutmayan ve 2004 yılından itibaren avcılığın yasaklandığı göl, 1. derece sit alanına çevrilip koruma altına alınmış. İçerisine binlerce tohumun yetiştirildiği Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi kurulup, örnek alınacak bir şekilde değerlendirilmiş.

Hersek Lagünü Gölü’nün hemen yanında Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Altınova Kaymakamı Halil İbrahim Kazar, Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, GTD ile birlikte davetliler olarak kuş cıvıltıları eşliğinde Altınova’nın özel lezzetlerinden Hersekzade Kuzu Etli Buğday Çorbası, Hersek Lagünü Gölü’nde yetişen kefallerle yapılan Tütsülenmiş İsli Kefal Likorinaz, kivi reçeli, aronya reçeli, hurma, aronya şerbeti, aronyalı Yalova sütlüsü gibi Yalova’ya özgü lezzetler eşliğinde yöresel ürünlerle kahvaltı yaptık.

Ayrıca Yalova Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi’ni gezdikten sonra sadece Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde bulunan Mentha piperita (kendinden mentollü nane) çayı deneyimledik.

 

 

Türkiye’nin Tek Engelsiz Kuş Gözlem Alanı

Kahvaltıdan sonra davetliler olarak Hersek Lagünü Doğa Eğitim Merkezi ve Kuş Gözlem Alanı’nı ziyarete geldik. Burası göç yolu üzerinde olduğu için; Türkiye’deki 500 farklı kuş türünden 255 tanesini burada görebiliyorsunuz. İçerisinde çocuk oyun alanı, konferans salonu, kuş tedavi merkezi, kır kahvesi, kuş gözlem kulesi ve kuş müzesi olan bu alanda özel gereksinimli bireylerde düşünülmüş. Türkiye’nin ilk engelli uyum belgesini alan bu harika alanda engelsiz bir şekilde kuş gözlemi yapılıp, gezilebiliyor. İçerisindeki kuş müzesinde 75 farklı tahnit ve Yalova’nın kelebeklerinin dondurulmuş halleri sergileniyor. Ayrıca gözlem kulesi Türkiye’deki ilk asansörlü kule olma özelliğini taşıyor.

 

 

Türkiye’nin İlk Deniz Feneri Müzesi Özel Altınova Dilburnu Deniz Feneri Müzesi

Kuş gözlem alanından ayrıldıktan sonra Dilburnu Deniz Feneri’ne geldik. Burası ilk olarak 1863 yılında inşa edilmiş, İzmit Körfezi girişindeki güney yönündeki burunda yer alan ilk fenerdir. Fener müştemilatı kagir yapı olarak inşa edilmiştir ve bu fener Osmangazi Köprüsü’nün hemen altında olup, köprü yapımından hemen sonra hizmet dışı bırakılarak, ulusal miras olarak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nce koruma altına alınmıştır.

Yakında açılacak olan Türkiye’nin İlk Deniz Feneri Müzesi Dilburnu Deniz Feneri içerisinde; deniz feneri ile ilgili tarihi bilgiler, yaşayan ailenin mutfağı, odaları ve eşyaları sergilenecek.

 

 

Yürüyen Köşk (Atatürk Evi)

Özel Altınova Dilburnu Deniz Feneri Müzesi’ni ziyaret ettikten sonra bizce en anlamlı rotalardan biri olan meşhur Yürüyen Köşk’ü ziyarete geldik. Burası aslında Atatürk’ün kendi parasıyla yaptırdığı evidir. Atatürk, 21 Ağustos 1929 tarihinde Ertuğrul yatıyla yola çıktığında Yalova açıklarından geçerken sahilde gördüğü ulu çınar O’nu çok etkiler ve buraya ev yapılmasını ister. Ahşap iki katlı bu ev 22 günde yapılarak 12 Eylül 1929’da tamamlanır. Bir yıl sonra Atatürk, Millet Çiftliği’ndeki köşküne gelir. Köşkün hemen yanındaki ulu çınar ağacının dallarının kesileceğini görünce bunu engeller ve köşkü 4.80m doğu yönüne tren raylarıyla kaydırır. Bu yüzden Atatürk’ün Köşkü; tarihe Yürüyen Köşk olarak yazılmıştır. Buraya gelen davetliler olarak Ata’mızın kahve içtiği fincandan kullandığı yorgana kadar bir sürü hatırasıyla karşılaşınca çok duygulandık ve hemen toplu fotoğraf çekilerek bu anı ölümsüzleştirdik.

 

 

Limak Yalova Thermal Boutique Otel’de öğle yemeği

Yürüyen Köşk ziyaretinden sonra ilk misafiri Mustafa Kemal Atatürk olan Limak Yalova Thermal Boutique Otel’in Köşk Restoran bölümünde GTD ve beraberinde gelen biz davetlilere özel hazırlanmış menü ile öğle yemeğimizi yedik. Menünün içeriği; Terbiyeli köz patlıcan çorbası, Ispanaklı lalanga sarma, Kivi sosunda marine edilmiş dana antrikot ve Yalova Sütlüsü’ydü.

 

 

Gastronomi Günü Sempozyumu

Yemekten sonra Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’nda Gastronomi Günü Sempozyumu gerçekleşti. Açılış konuşmasını Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ve Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe yaptı. Ardından Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezi Araştırma Müdürü Dr. Yılmaz Boz, Doç. Dr. Efsun Dindar, Hüseyin Kurtoğulları, Turan Eşlioğlu ve Yalova Uygulama Oteli Şefi Ferit Doğan, Yalova ve gastronomi üzerine görüşlerini bildirdi. Sempozyum soru ve cevap bölümünden sonra sona erdi.

Videolarımızı buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Yalova Gastronomi Günü ‘nde emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.

©2024 Anadolu Gezi Rehberi

veya

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

veya

Create Account