Kocaeli Arkeoloji Müzesi bahçesinde M.S. 2-3. yüzyıllara tarihlenen çok çeşitli lahitlerin bulunduğunu ifade eden Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük, lahitlerin dilleri farklı olsa da hissetirdikleri duygu aynıdır”, dedi.
Her gün saat 10.00 ile 17.00 saatleri arasında açık olan Kocaeli Arkeoloji Müzesi yetkilileri kültürel değerlerin halka tanıtılması için kolları sıvadı. “Müzeden Notlar” isimli bilgi kartları hazırlanarak, sosyal medya hesapları kanalıyla takipçilerle paylaşıldı. Konu ile ilgili olarak sosyal medya hesabından yazılı açıklamada bulunan Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük, şunları söyledi. “Kültürel değerlerimizin halka tanıtılması için Kocaeli Müze Müdürlüğü olarak “Müzeden Notlar” adı altında bilgi kartları hazırlayarak halkımıza müzemizde bulunan eserleri tanıtmak istiyoruz. Müzelerde bulunan eserleri tanıyan ve bilinçli gezen bir ziyaretçi ülkesinin tarihsel mirasını tanır ve koruma bilincine sahip olur. Her konuda olduğu gibi müzeleri bilinçli gezme konusunda da çocuklarımız için en önemli kaynak biz anne babalarız. Bu nedenle biz ne kadar bilinçli ve istekli olursak çocuklarımız da bizim kadar bilinçli ve istekli olur. Sonuç olarak ülkesinin kültürel mirasını tanıyan ve koruyan gelecek nesiler yetişir.”
Müzeden notlar bilgi kartlarından ilkini yayınladıklarını ifade eden Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük, sözlerini şöyle tamamladı. “Lahit’in kelime anlamı Yunanca’da sarkophagos yani et yiyici amanasını taşır. Lahit eski çağlarda içine ölünün yerleştirildiği, tahta, taş, mermer ya da pişmiş topraktan yapılan sandukalardır. Anadolu’da çeşitlilik gösteren lahitler bulunmaktadır. Lahitlerin birer oda veya küçük ev biçiminde yapılması, ölülerin öbür dünyada yaşayacakları inancından gelir. Kocaeli Arkeoloji Müzesi bahçesinde M.S. 2-3. yüzyıllara tarihlenen çok çeşitli lahitleri görebilirsiniz. Lahitlerdeki yazıtların dili farklı olsa da hissettirdikleri duygu hep aynıdır. Kimi zaman ölümün ne kadar zamansız geldiğini anlatır. M.S. 2. yüzyıl tarihlenen lahidin üzerindeki yazıtta olduğu gibi, “Körpecik kızını beni gömdü sevgili anam-babam, büyükannem Nomiane ile aynı ada sahibim. Her kim bu lahdi izinsiz açarsa, hazineye ikibin, kent kasasına ise bin Attika Drahmi ödesin.”