Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi. “Madem evdeyiz, dışarı çıkamıyoruz, telefonun, televizyonun, tabletin ve bilgisayarın başından ayrılamıyoruz sürekli haberleri takip ediyoruz. Biraz ara verelim haberlere. İnanıyoruz ki bu kötü süreci devletimizin aldığı önlemlerle en kısa sürede atlatacağız. Evde kalan, canı sıkılan, tarihi, arkeolojiyi ve sanat tarihini seven vatandaşlarımız için Bithynia günlükleri adı altında, Bithynia’da yaşamış kahramanların çizgi roman serisini sizler için dijitale aktardık.”

 

Müzeleri daha bilinçli gezebileceksiniz

İlk serinin Roma İmparatorluğu’nu titreten komutan Hannibal’ın hikâyesi olacağını ifade eden Müze Müdürü Serkan Gedük, “Hannibal Serisi 4 günde tamamlanacak. İkinci serimiz Bithynia’nın Özgür Gladyatörü Iustus olacak. Iustus Serisi 3 günde tamamlanacak. Üçüncü serimiz ise Bithynia’nın en büyük Roma Valisi olan Plinius olacak. Plinius serisi 3 günde tamamlanacak. Bu sıkıntılı süreçte müzelerimizi ziyaret edemiyor olsanız dahi, bir an için sizi geçmişe götürmek istiyoruz. Bu nedenle geçmişe dair bilgileri sizlerle paylaşmaya çalışacağız… Bu süreci Allah’ın izniyle atlattıktan sonra burada paylaştığımız bilgileri okuyup müzeleri daha bilinçli gezebileceksiniz. Sağlınız için sevdikleriniz için uyarıları dikkatte alın”, şeklinde konuştu.

Bithynia Günlükleri

Bithynia’da yaşamış kahramanların,ortak özellikleri nedir. Bithynia neresidir, kısaca bu konularda bilgi vermek istediğini belirsen Serkan Gedük, şunları söyledi. “Antik Çağ ve Roma İmparatorluğu döneminde Nicomedia, Chalcedon, Cius ve Apamea gibi pek çok kenti kapsayan verimli topraklara sahip bir bölgedir. Strabo, Antik Anadolu coğrafyasını anlattığı Geographika adlı eserinde Mithridates Eupator’u yenen Romalı Komutan Pompeius’un yıktığı Pont Krallığı’nın Karadeniz ve Kalkedon ağzına kadar olan bölümlerini Bitinya Krallığı’nın idaresi altına verdiğini bu bölgede Bythin adlı bir halkın yaşadığını bildirmiştir. Sahil bölgelerinde oldukça verimli vadilere sahip olan bölge genelde dağlık ve ormanlık alanlarla kaplıdır. En önemli dağ antik Mysia’da yer alan Bursa Uludağ’dır.”

 

 

Herodot, Bythinler’in Trakya’dan Anadolu’ya geçtiğini söyler

Bölgenin adını Thak kökenli Bythinler’den aldığına değinen Gedük, sözlerini şöyle sürdürdü. “Herodot, Bythinler’in Trakya’dan Anadolu’ya geçtiğini belirtmektedir. Bu kavimler MÖ 11. yüzyıl civarında bölgeye göç etmişlerdi. MÖ 7. yüzyıldan itibaren Lydia içerisinde yer alan Bythinia Bölgesi, MÖ 513 / 512 yıllarında I. Darius’un Trakya seferinden sonra, Hellespontus Frigyası’na bağlanmış, Büyük İskender’in MÖ 334 yılındaki Granikos Savaşı’nda Persler’i yenmesine kadar da onların yönetiminde kalmıştır. Bitinya Krallığı, Zipoites zamanında sağlam zeminler üzerine oturtulmuş, oğlu I. Nikomedes zamanında ise ülke sınırları genişlemiştir.”

 

 

Kahramanların ortak özelliği 

MÖ 74 yılında IV. Nikomedes krallığı bir vasiyetle Roma İmparatorluğu’na bırakınca, Roma egemenliğine giren bölgenin, Gnaeus Pompeius Magnus tarafından Milattan Önce 64 yılında oluşturulan Bitinya-Pontus Eyaleti’ne bağlandığını anlatan Kocaeli Müze Müdürü Gedük, Kahramanların Ortak Özelliği  hakkında da şu bilgileri verdi. “Iustus, Hannibal ve Plinius, Antik dönemde Bythinia Bölgesi ile ilişkilendirilen isimler olup, her biri kendi alanındaki başarılarından dolayı tarihe adlarını yazdırmışlardır. Her üçünün de ortak noktası, “Bythinia” bölgesinde vefat etmiş olmalarıdır.”

 

©2024 Anadolu Gezi Rehberi

veya

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

veya

Create Account