“Yolculuğa hevesle hazırlanmak gerekir, çünkü ancak böyle bir serüven çıkabilir karşına”der Cervantes. Hiç beklemediğiniz bir anda, hiç beklemediğiniz şehirlerin hikayeleri kesişir ve dünyanın küçüklüğü karşısında hayrete düşürür sizi.

İşte tam da bu sırada, ne kadar doğru bir yerde ve doğru zamanda olduğunuzu hatırlar, dünyayı keşfetmek için daha çok seyahat planlaması yaparken buluverirsiniz kendinizi. Hal böyleyken, bizim de yollarımız Don Kişot ile, Antalya Karaalioğlu Parkı’nda kesişti.

Tarihteki ilk roman olarak dünyaca kabul edilen Don Kişot kitabının yazarı Cervantes’in de bir dönem yolu Antalya’ya düşmüş olmalı ki kendisiyle karşılaştık, dedim ve Cervantes’in hayatını araştırmaya koyuldum.

İnebahtı Savaşı sırasında  22 yaşında ülkemize esir düşen Cervantes’in kaptan-ı derya Kılıç Ali Paşa’nın Tophane’de yaptırdığı camide amele olarak çalıştığını öğrendim.  Üstelik, mimarı Koca Sinan olan caminin Ayasofya’ya ciddi şekilde benzediği söylenir. Henüz görmedim ama en kısa zamanda gidip görüp fotoğraflayıp size anlatacağım sevgili okur.

Başarılı çalışmalarından dolayı serbest bırakılan Cervantes, ülkesine döner dönmesine ama, yazdığı tiyatro eserlerinde İstanbul ve Türkler’den bahsetmeyi de hayatı boyunca unutmaz.

Cervantes İstanbul’dan ayrılırken şu dizeleri yazar:

“Elveda anlı şanlı İstanbul,
Elveda Pera ve Pelmas (Galata’dan İstanbul’a yolcu taşıyan kayıklar) Elveda,
Chufiti (Çıfıt: Yahudilere verilen lakap)merdiveni, ve hatta Guedi (Yedikule) Elveda
Güzelim Visitax Bahçesi (Has Bahçeleri) Elveda,
Santa Zofia (Ayasofya) dediğiniz büyük tapınak,
Şimdi artık büyük bir mescitsin,
Elveda Taraçanas (Kasımpaşa Tershaneleri) şeytan görsün yüzünü.

Antalya’da gördüğüm heykelin ardından yaptığım araştırmalar sonucu Kasımpaşa Tershaneleri’nde nahoş anıları olduğunu öğrendiğim Cervantes’in yolunun Antalya’ya da düştüğüne rastlayamasam da umutlarım var.

Dilerim yolu ülkemize düşen Cervantes’in şehrine, İspanya’nın başkenti Madrid’e iade-i ziyaret yapmak en kısa zamanda bana da nasip olur. Beni özleyin.

 

©2024 Anadolu Gezi Rehberi

veya

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

veya

Create Account