Anadolu insanı ve köy yaşantısı, dünyanın her yerinden merak edilirmiş ama, özellikle Cumhuriyetimizin kurulmasının ardından konu daha bir revaçta olmuş. Nasıl mı olmuş? Anadolu insanı ve köy yaşantısı edebiyatımızda bir akım olarak yer almış ve öncülüğünü de Ahmet Kutsi Tecer yapmış. Hatta Tecer’in meşhur şiiri, “Orda bir köy var uzakta” şiirini hepiniz hatırlayacaksınız ve beni daha iyi anlayacaksınız.
İşte Ahmet Kutsi Tecer’in bu meşhur şiirini babasının memleketi Kemaliye’nin Apçağa Köyü için yazdığı söylenir. Ki bence öyle çünkü gidip bizzat köyü gördüm köylülerle sohbet ettim. Şairin dediği gibi siz gidip görmeseniz de o köy bizim köyümüzdür sevgili okur bizim köyümüz.
Şiire konu olan Apçağa Köyü’nü görünce neden bu dizelerin yazıldığını daha iyi hissedeceksiniz. Ülkemizin eşsiz köylerinden biri zira Apçağa. Size yaşadığınızı hissettirecek. Azimin neler başardığını ispat edecek.
O uzak köyde göreceğiniz Ahmet Kutsi Tecer Kültür Müzesi’ni gezmekten keyif duyacaksınız. Tecer’in kişisel eşyalarının yanısıra, köylüler dedelerinden kalan geleneksel eşyaları ve giysileri de müzeye bağışlamışlar. Çok da iyi etmişler. Müze için emek veren Apçağalılar’ı yürekten kutluyorum. Bence bu özel çaba, ödüllere layık.
Yakın geçmişimizi canlandıran müzede yok yok, 150 yıllık çiftçilik aletlerinden, yöresel giysilere, mutfak eşyalarından tutunda tahta oyuncaklara varana kadar Apçağa’yı tanıtan pek çok eser ilginizi çekecek birçok anıyla karşılaşmak sizi mutlu edecek.
Köyün girişindeki müzeden başka ne var dediğinizi duyar gibiyim. İçinde yüzlerce kitabın olduğu okuma odasını görmeden dönmeyin sakın. Sedirlere oturup kitap okumak ve hayal kurmak, düş gibi ama Apçağa’da gerçeğe dönüşmüş.
Atölyeler, tarihi fırın, hamamın yanısıra Apçağa Köyü, 250-300 yıllık geçmişi olan birçok ahşap eve sahip. Neden herhangi bir koruma statüsüne sahip değil bu evler diyen köy sakinleri koruma kuruluna başvurup başvurup sonuç alamayınca, köyün ihtiyar heyeti kendi kendilerine karar çıkarmış, köylerini “tarihi sit alanı” ilan etmiş ve koruma altına almış gibiler. Apçağa’yı gezerken konuksever köy halkının bana hissettirdikleri bunlardı. Nasıl sahip çıktıkları ve değer verdikleri gözlerinden okunuyordu insancıkların, işte bu başarı öyküsü görülmeye değer sevgili okur, görmeniz lazım.
Tarihi değer taşıyan ve koruma altına alınan evlerdeki sofa, divanhane, kiler, selamlık bölümlerini gezerken geçmişe yolculuk yapıyor, taş, ahşap ve kerpiçin bir arada kullanıldığı Osmanlı’nın sivil mimari örneklerinden birine tanıklık ediyorsunuz.
Çağlayan su anlamına gelen Apçağa’nın çeşmeleri de meşhur.
Apçağa halkının duyarlı yaklaşımları ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen’in değerli çabaları bugün amacına ulaşmış. Ne mutlu emeği geçenlere.
Keyifle gezdiğim Apçağa köyünün geçmişini araştırırken, bulduklarım beni hayrete düşürdü.
Meğer, “Orda bir köy var uzakta” şiirimizin Sakarya ili Geyve ilçesi Sarıgazi Köyü’nde yazıldığı dilden dile dolaşıyormuş. Çünkü ünlü şairimiz Ahmet Kutsi Tecer bir dönem de Sarıgazi Köyü’nde yaşamış.
Daha bitmedi sevgili olur, bir öykümüz daha var şiirimiz hakkında, Kastamonu Ilgaz Dağı etrafındaki köyleri gezen Tecer’in, bir görünüp bir kaybolan köylere ithaf ederek bu şiiri yazdığı da söylenirmiş.
Ne yalan söyleyeyim, daha ne Kastamonu ve köylerini ne de Sakarya ili Geyve ilçesi Sarıgazi Köyü’nü henüz göremediğim için şiirin buralar için yazılıp yazılmadığı için birşey diyemeyeceğim. Ancak Kemaliye Apçağa Köyü’nü görme şansı bulduğum için tartışmalara son noktayı koymak istiyorum.
Evet evet bence de bu şiir Kemaliye Apçağa Köyü’ne bakılarak hasretle yazılmış. Apçağa anlatılmaz yaşanır diyorum ve yeniden görüşünceye kadar aranızdan ayrılıyorum. Beni özleyin.
COK GUZEL BIR YAZI OLMUS ELINE KALEMINE YUREGINE SAGLIK BIHTER
Teşekkürler
Yüregine sağlık
Sağol canım
Bihtoşş cok güzel bir yazı olmuş.Kalemine sağlık
Teşekkürler aşkitom
Süper olmuş, eline kalemine sağlık.
Çok teşekkür ederim.
Kalemine ayağına sağlık çok güzel olmuş. Başarıların daim olsun çok benim
Teşekkürler canım
Harika bir yorumlama olmuş elinize emeğinize sağlık iyi gezmeler iyi çalışmalar 🙂
Sağol canım
Yaşatırcasına dil anlatımınla otakarı bizede gezdiriyorsun.. harikasın.. yolların hep açık olsun.. bize bol bol hikayeler getir canım??
Beğendiğinize sevindim. Sevgiler
Gezi yazılarını keyifle takip ediyorum.. Kalemine yüreğine emeğine sağlık….En yakın zamanda Urfa ya bekliyorum seni… Seni burda misafir edip agırlamaktan şeref duyarım..
Urfa’ya gelmekten onur duyarım. İlk fırsatta inş 🙂
Gitmis kadar olduk. Ayaklarina saglik
Canım sağol
“Seyyah olup şu alemi, bihterle diyardiyar gezerim” cancagzim her gezin ayrı gezip görmek isteği heyecani uyandırıyor. Bir geziye de hep birlikte gidelim. Ne dersin??
Çok sevinirim, en kısa sürede planlayalım.
“Seyyah olup şu alemi, bihterle diyardiyar gezerim” cancagzim her gezin ayrı gezip görmek isteği heyecani uyandırıyor. Bir geziye de hep birlikte gidelim. Ne dersin? Eline yüreğine sağlık. .?
Teşekkürler inşallah
Herkezin özlediği bir köyü var demek ki çok güzel anlatmissin eline sağlık ?
Sağol canım
Çok güzel olmuş yazın bihter Abla
Teşekkürler fıstığım
Bravo harika yazı.
Sağol
Canım kalemine sağlık. Harika yazıyorsun.
Teşekkür ederim 🙂
İlk okulda mevsimler anlatan resimli tablolardaki köy resmi aklıma geldi demek ki gerçekmiş. Teşekkürler
O uzaktaki köy bu muymuş. Çok güzel.
Sağol canım
Sevgili bitter yazım diliniz bir harika
Sağol bebem
Apçaga köyünü görmek şart oldu bize bitter.
Kesinlikle görmelisiniz
Şiirleri ve şairleri hep sevdim. Anlatımın harikaydı.
Sağolunuz
Orda bir köy var uzakta.
Hakikaten var
Ne guzel köy.
Harikaydı
Köy hayatı ne güzel
Evet bence de
Ne de güzel köylerimiz varmış
Evet var, çok şanslıyız.
Köyde yaşam güzeldir.
Hem de nasıl güzel
Köyü gezdim sayenizde teşekkür ederim. Harika bir geziydi.
Orada bir köy var uzakta şiirini çok severim. Apçaağa’yı sizinle gezmekten keyif duydum.
Erzincan’ı görmek isterdim. Sayenizde geziyorum. Teşekkürler.